Prachtig bezoek in Congo

Afgelopen maand heeft een klein Barnabasteam het land Congo bezocht. Sinds 2019 verlenen we kleinschalige hulp, maar vanwege corona was een bezoek aan het land uitgesteld.

Congo is een prachtig land met veel ongerepte natuur, natuurlijke bodemschatten en een mooie cultuur. Het is ook één van de armste landen ter wereld en wordt al jaren geteisterd door complexe, gewapende conflicten. Deze spanningen zorgen voor veel onnodige slachtoffers en mensen die op de vlucht zijn. Meer dan de helft van deze op drift geraakte mensen bestaat uit kinderen. Daarnaast wordt het land getroffen door natuurrampen zoals overstromingen en heeft het land te kampen met een ebola-uitbraak.

Sinds 2019 ondersteunt Barnabas kleinschalige projecten in Congo. De projecten bestaan uit het verlenen van noodhulp zoals het verstrekken van voedselpakketten en medicijnen voor vluchtelingen. Daarnaast wordt er onderwijs mogelijk gemaakt voor een arme kinderen. Tot slot supporten we landbouwprojecten waar (alleenstaande) moeders, de mama’s, worden begeleid om voedsel te verbouwen. We helpen hierbij in de aanschaf van zaden en gereedschap. Wist je dat in er in dit vruchtbare land, met de juiste aanpak, meerdere keren geoogst kan worden in een jaar? Dit is een enorm lichtpunt voor de mama’s! Dit voorziet in eten voor hun eigen gezin en ze zelfs voldoende om te verkopen op de markt!

Tijdens de reis brachten de mannen onder andere een bezoek aan een basisschool waar kinderen worden ondersteund door stichting Barnabas. Terwijl ze de klaslokalen afgingen mochten alle ‘Barnabas kinderen’ gaan staan. Het was heel indrukwekkend om te zien welke kinderen worden ondersteund door Barnabas. Ze waren zo ontzettend dankbaar dat ze naar school kunnen, en zongen uit volle borst een lied voor ons. Het was fantastisch om kinderen in levenden lijve te ontmoeten en de positieve impact van school te zien in hun leven.

Het bezoek heeft geleid tot mooie ontmoetingen en vertrouwen om in de toekomst op verder te bouwen.

 

?>